Kenmerken van de Australian Kelpie

De Australian Kelpie is geboren voor het werk met schapen en later ook ingezet voor het werk met ander vee zoals koeien, geiten, eenden etc.

De Australian Kelpie is een herdershond die niet voor het halve werk gaat. Vol overgave stort hij zich op zijn taak. Zijn intelligentie in combinatie met het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat hij voor vele doeleinden inzetbaar is. Ze zijn toegewijd aan hun taken en werken graag samen met hun baas. Daarnaast zijn ze zijn snel en behendig.  De liefde voor sport is in hun instinct ingebouwd net als het vermogen om met schapen te werken.  Australian Kelpies zijn loyale en intelligente huisdieren, kunnen prima leven in een gezin en met kinderen, maar je doet ze wel een enorm plezier door zowel geestelijke- als lichamelijk uitdaging te bieden. 

 

De Australian Kelpie is een veelzijdige sporthond.  Door zijn intelligentie, formaat, behendigheid en uithoudingsvermogen wordt de Australian Kelpie overal ter wereld getraind en ingezet op wedstrijden voor Agility , Flyball, Obedience, als reddingshond, voor het schapendrijven en tal van andere sporten alsmede patrouillehond in het leger en andere waak -en verdedigings-sporten of werkzaamheden.

 

Temperament

De fijne karaktereigenschappen van de Australian Kelpie zijn zijn alertheid,  intelligentie om te willen leren, gedrevenheid en zachte karakter. 

De Australian Kelpie speelt graag en is dol op apporteren en zwemmen.  De Australian Kelpie is graag in gezelschap en hecht zich sterk aan z'n roedelleider. De hond zal zich volledig willen inzetten op aanwijzing van de baas. Desondanks toont hij ook graag zijn eigen individuele karakter.  Zijn energie lijkt onuitputtelijk.  

De Australian Kelpie is waakzaam voor het gezin (roedel) maar zal bij te weinig beweging en aandacht de 'spirit' verliezen. Voldoende beweging is belangrijk anders gaat de Kelpie zich vervelen. Dat kan leiden tot veel blaffen, sloopgedrag en desinteresse.

De Australian Kelpie is geen hond waar grote druk op kan worden gezet. De hond vraagt een zachte consequente roedelleider, die respect toont en rekening houdt met zijn karakter, eigenschappen en bewegingslust. Zijn wil om je te plezieren is een eigenschap zoals je bij veel herderachtigen tegenkomt. De Australian Kelpie voldoet hier in alle opzichten aan. Wil je kennismaken met de verschillende temperamenten van de Kelpie, kom dan gerust eens kijken bij een evenement. Je bent van harte welkom!

 

Verzorging

De Kelpie is een makkelijke hond qua vachtverzorging. De vacht bestaat uit een dikke, dichte ondervacht met daaroverheen platliggende wat hardere dekharen. De lengte van de vacht is kort te noemen, met wat langere delen. Dit betreft de volle kraag, de broek en de staart. Over het algemeen kent de hond 2 rui-periodes in het jaar: wintervacht vervangt zomervacht en andersom. Dan is het nodig de Kelpie te borstelen en vachtverzorging te doen. Met behulp van bijvoorbeeld een rubber blok met noppen, borstel je de oude haren eraf.  Als je met een Australian Kelpie naar een hondenshow gaat bent je dan ook zo klaar met de voorbereidingen. Een natte, uitgewrongen zeem zorgt al voor een optimale glans van de vacht en de hond kan de ring in. Dus geen trimbeurten, shampoos, poedertje; vachtverzorging bij de Kelpie is eenvoudig, maar je moet het wel goed bijhouden, zeker bij oudere dieren. 

 

Uiterlijk

De Australian Kelpie is een middelgrote hond, schofthoogte teven 43 - 48 cm, reuen 46 – 51 cm. Het lichaam is compact, iets langer dan hoog, met sterke goed ontwikkelde poten en ronde voeten. De harde bespiering is duidelijk zichtbaar onder de glanzende vacht. Het totaalbeeld is een atletische, onvermoeibare hond.
De
staart hangt bij een hond in rust in een licht gebogen vorm, net over de hak. Bij actie of opwinding mag de staart iets hoger worden gedragen, maar niet boven de ruglijn.

Het hoofd is in proportie met de grootte van de hond, de schedel is licht gebogen en breed tussen de oren. Vanaf het voorhoofd is een duidelijke stop te zien.
De ogen zijn amandelvormig, scherp gemarkeerd in de hoeken, met een intelligente en vurige blik. De kleur van de ogen is verschillende tinten bruin, in overeenstemming met de kleur van de vacht. Hoe donkerder de hond, hoe donkerder de ogen. De kleur van de neus moet overeenkomen met de kleur van de vacht.
De kleuren volgens de rasstandaard zijn: zwart, chocolade, rood, fawn, blue, red&tan en black&tan.
De kleuren fawn&tan, blue&tan en cream komen ook voor.