Gezondheid

Over het algemeen is de Australian Kelpie een vrij gezond ras. Echter voor er verantwoord gefokt kan worden met een Australian Kelpie, dienen beide ouderdieren op een aantal erfelijke aandoeningen getest te worden. 

Niet alle aandoeningen zijn alleen genetisch bepaald. Ook voeding en belasting speelt een grote rol. 

Mitralisklep degeneratie - Aantasting van een van de hartkleppen.
De mitralisklep is de hartklep tussen de linker boezem en de linker kamer van het hart. Door aantasting (degeneratie) van deze klep sluit hij niet goed meer. Normaal stroomt het bloed vanuit de linker hartboezem naar de linker hartkamer en van daar het lichaam in, maar met een slecht sluitende hartklep kan bloed terug lekken naar de linker boezem van het hart. De aandoening wordt langzaam erger. In eerste instantie heeft de hond vaak geen last maar is er wel een ruis te horen bij het beluisteren van het hart door uw dierenarts. Later kunnen de hoeveelheden bloed die terug lekken naar de linker boezem steeds groter worden. Hierdoor vermindert de effectiviteit van het hart, worden de linker boezem en kamer en ook de longaders verwijd en kan er vocht in de longen ontstaan. Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan en er ontstaan vaak symptomen zoals snel moe worden en hoesten, uiteindelijk ook een snelle ademhaling, slecht eten en vermageren.

 

Heupdysplasie (HD)

HD is  een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten, waarbij het heupgewricht niet goed in de kom valt.  Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol bij de ontwikkeling. Een hond kan veel last hebben van HD, maar dat hoeft niet. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hond HD heeft, dus als je hond goed kan lopen, hoeft dat nog niet te zeggen dat zijn heupen perfect zijn. Om echt te kunnen zien of je hond HD heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn heupen nodig.

 

ELLEBOOGDYSPLASIE (ED)
ED)is een ontwikkelingsstoornis van met name het kraakbeen in de gewrichten. Het kan erfelijk zijn, maar omgevingsfactoren dragen vaak ook bij aan het ontstaan van deze aandoening. Sommige honden kunnen op jonge leeftijd al ernstige problemen ondervinden door ED. Bij andere honden leiden ernstige misvormingen in het gewricht pas op latere leeftijd tot kreupelheid. Om echt te kunnen zien of je hond ED heeft, zijn (digitale) röntgenfoto’s van zijn gewrichten nodig. Het ED-onderzoek richt zich op vier verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht. Al deze aandoeningen kunnen leiden tot misvormingen in het gewricht en kreupelheid. 

 

Oogafwijkingen

Met een ECVO ogentest kunnen meerdere varianten van oogafwijking worden vastgesteld.

 

Epilepsie

Epilepsie komt net als bij mensen ook voor bij honden en helaas ook wel eens bij de Australian Kelpie. Gelukkig niet op grote schaal. Helaas kan hier niet op getest worden.

 

Alopecia
De kleuren fawn en blue zijn verdunningskleuren (dilutekleuren) van respectievelijk  bruin en zwart.
Bij honden met deze kleuren kan Alopecia voorkomen. Alopecia veroorzaakt een slechte haarvacht, haaruitval en kan tot totale kaalheid leiden.