Keurmeester Jan Ebels met Clubwinnaar Glaginye Mayali en de Beste reu Yaparoos Arramagong Taz


13 november 2021 heeft de AKC de allereerste Kampioenschapsclubmatch georganiseerd in Lelystad. Het was een groot succes met maar liefst 29 inschrijvingen! Na afloop was iedereen enthousiast, zowel de deelnemers als de keurmeester. Van hem ontvingen wij zijn ervaringen van de dag, wat een mooi beeld schetst van onze geliefde, veelzijdige Kelpie. 

Mijn Kelpie keuring KCM 20121 Lelystad

Met heel veel plezier kijk ik terug op de fijne dag die ik met jullie heb mogen beleven op 13 november 2021. Ik heb genoten van jullie Kelpies van goede kwaliteit.

Ik denk ook dat een inschrijving van 29 honden op deze eerste KCM van de AKC een heel mooi resultaat is. Zo’n clubmatch geeft een veel fijnere showbeleving voor een ras  in vergelijking met een grote CAC(IB) show. Nu was er gelukkig veel gelegenheid om ruim aandacht te kunnen besteden aan de honden en om onervaren exposanten een beetje te begeleiden bij hun eerste ervaring met het showen van hun honden. Daar is een clubmatch ook mede voor bedoeld (vind ik althans) en ik heb geprobeerd mijn keuring ook hierop wat aan te passen.

De algemene kwaliteit van de geshowde honden was goed. Dit blijkt uit mijn kwalificaties. Ik heb negentien keer de hoogste kwalificatie Uitmuntend gegeven, acht keer Zeer Goed en een maal Goed.

De Kelpie is een echte werkhond en dit vind je ook terug in de standaard. Hierin wordt relatief veel aandacht besteed aan de eigenschappen die de honden moeten hebben om hun taak goed uit kunnen voeren. De fouten in de standaard genoemd hebben allemaal te maken met de bouw en het gangwerk. Ik heb dit in mijn keuringen ook verwerkt.

Wat me verder opviel is dat ik veel rashonden logboeken heb mogen tekenen met veel werkresultaten er in.  Dit zie ook je terug in het gedrag van de honden tijdens de keuringen, dan zie je dit werken terug in de fijne wisselwerking hond - eigenaar zoals dat hoort bij een werkhond die de Kelpie is. Mijn complimenten hiervoor.  Een enkele hond zou nog iets zelfbewuster kunnen zijn en soms waren ze ook wel eens wat luidruchtig, maar dat ken ik wel van honden die ook zo veel werkdrift hebben. Het stoorde me niet echt.

Ik wil jullie bedanken voor het vertrouwen en de fijne dag.

Heel veel succes verder met jullie fijne honden.

Jan Ebels